Projecten

Tropenmuseum Junior doet ook projecten buiten de muren van het museum. Deze projecten zijn soms gelinkt aan de tentoonstelling en soms aan actualiteiten.

Samenwerking met Mudec in Milaan

Op 27 oktober 2015 opende in Milaan het nieuwe MUDEC Junior de deuren met de tentoonstelling Mosaico Marocco. Dit nieuwe kindermuseum, de tentoonstelling en alle activiteitenprogramma’s waren geïnspireerd door Tropenmuseum Junior. Voorafgaand aan de opening is een medewerker van Mudec gedurende 4 maanden werkzaam geweest bij TMJ om werkwijze en methodiek te analyseren. Voor Mosaico Marocco werd (net als bij ZieZo Marokko) intensieve samenwerking met de Marokkaanse community in Milaan gerealiseerd; ook werkten diverse Marokkaanse Milanezen als programmabegeleider in de tentoonstelling. In de programma’s van MUDEC Junior wordt onder meer gewerkt met Marokkaanse patronen, taal en schrift.

Uitwisselingsproject Villa Zapakara

Inspirerend is ons uitwisselingsproject met kindercultuurhuis Villa Zapakara in Paramaribo: onze tentoonstellingen en programma’s krijgen sinds 2010 een tweede leven in Suriname. Dankzij deze internationale overdracht is er niet alleen sprake van internationale kennisdeling, maar ook van internationale verspreiding van tentoonstelling, cultuur-educatieve inhoud en werkmethodiek. Ons bereik en impact worden substantieel vergroot: per tentoonstelling een extra (internationaal) publiek van ca. 17.000 kinderen. Tentoonstellingen en werkmethodiek zijn inmiddels in Suriname erkend als onderwijsvernieuwing en worden gezien als waardevol middel voor capaciteitsopbouw en versterking van de lokale gemeenschap.

Lees meer over de samenwerking Tropenmuseum Junior-Villa Zapakara (PDF).

Boodschappen voor het Koningspaar

'Wat zou jij aan het koningspaar willen geven en waarom?' Dat is de vraag die Tropenmuseum Junior stelde aan winkeliers en marktkooplui uit de Dapperbuurt in Amsterdam. Samen met de Reinwardt Academie greep het museum de inhuldiging aan om inspiratie in de vorm van boodschappen voor het nieuwe koningspaar te verzamelen. De boodschappen, in woord en beeld, werden gedrukt op ansichtkaarten en boodschappentassen. Zo verspreidden de winkeliers hun boodschap onder hun klanten.

'Ik geef roti kip aan het nieuwe koningspaar. Net zoals mijn oma Angelina dat deed. Zij maakte voor hún oma Juliana roti als die op staatsbezoek was in Suriname. Mijn oma werd de roti-koningin van Suriname genoemd. Oma was als hindoe geboren, als katholiek opgevoed en als moslim getrouwd. Ze had een huisaltaar waar Boeddha, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, hindoe-goden, joodse en islamitische voorwerpen vredig bij elkaar stonden. Ze schreef wereldleiders brieven waarin ze opriep tot respect voor alle culturen en religies. Dat is ook mijn boodschap aan het nieuwe koningspaar, namens mijn oma en namens mijzelf.'

Zomer straatkunstworkshops

Straatkunstenaar Derlon Almeida was in de zomer van 2012 aan het werk in de Amsterdamse Bijlmer. Daar maakte hij een metershoge muurschildering op de zijkant van een flatgebouw (adres: Haag en Veld 193 b). Almeida’s werk speelde een prominente rol in de doe-tentoonstelling MixMax Brasil, die op dat moment nog werd opgebouwd. Driehonderd schoolkinderen uit Zuid-Oost kregen een interactieve en creatieve workshop geïnspireerd op het werk van Almeida en een van de thema’s van de tentoonstelling: duurzaamheid.

Reserveren is noodzakelijk

Reserveer jouw tickets online

Een bezoek aan ZieZo Marokko is alleen mogelijk door deelname aan een Familiereis of Juniorreis.
Wees zeker van een plek en reserveer vooraf online.

ZieZo Marokko is alleen geopend in het weekend en op alle dagen van de schoolvakanties.

Meer informatie:
088 - 0042 840 | reserveren@tropenmuseum.nl
(di. t/m vrij. 10.00 - 17.00 uur)

Verjaardagsfeestje

Word je 7, 8, 9, 10, 11 of 12 jaar?

Vier je verjaardag in ZieZo Marokko