Met de klas op reis naar Marokko in Tropenmuseum Junior

Schoolprogramma ZieZo Marokko vanaf 17 oktober 2015 t/m 4 maart 2018

In  de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko gaan leerlingen samen op reis. Onderweg ontmoeten ze Esmaa, Fatima, Nasrdin en Yousef. Zij laten de leerlingen meemaken wat ze zelf ontdekt hebben in Marokko, het land van hun ouders.

Deze tentoonstelling is speciaal voor groep 3 t/m 8 van het primair onderwijs en alle brugklassen van het voorgezet onderwijs. Bij de tentoonstelling worden verschillende begeleide schoolprogramma’s aangeboden.

Op reis door de medina

ZieZo Marokko is een museale beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De reis begint in het vliegtuig. Geland in Marokko worden de leerlingen door een reisleider meegenomen door de medina, een doolhof van straatjes. Achter elke deur en om elke hoek wacht een nieuwe verrassing. Leerlingen maken met elkaar een muurgraffiti in kalligrafie of mozaïek-patronen in de Riad. Ze gaan aan de slag in de keuken van geuren en smaken of richten een Marokkaanse modewinkel in.

Veel activiteiten en verhalen

Bijna alle voorwerpen mogen worden aangeraakt. Leerlingen leren vooral door te doen, het tentoonstellingsprogramma zit vol verhalen en activiteiten. De klas wordt verdeeld in drie of vier groepen en de leerlingen worden persoonlijk begeleid bij alle activiteiten. Aan de hand van persoonlijke verhalen worden ze geprikkeld om na te denken en te praten over universele thema’s als liefde, vriendschap, je thuis voelen en identiteit. Als herinnering maken ze een libdub (kort filmpje) om aan iedereen door te sturen.

Op school

Het museumbezoek wordt in het primair onderwijs voorbereid aan de hand van het foto- en verhalenboek Mijn opa de trekvogel en het voorbereidende spel Wat is thuis? (groep 3 t/m 8).
Ook zijn leerlijnlessen en creatieve lessen beschikbaar. Het voortgezet onderwijs kan gebruik maken van het voorbereidende spel Wie ben ik, dat wordt gegeven door een medewerker van Tropenmuseum Junior.

ZieZo Marokko bus

Naast de doe-tentoonstelling is er ook de ZieZo Marokko-bus, die elke dinsdag naar de basisscholen in Nederland afreist. Leerlingen bereiden harira (soep), leggen een mozaïektapijt, oefenen met Arabische kalligrafie en ontcijferen tekens van de Amazigh, de eerste bewoners van Marokko.

Unieke leermethode

Tropenmuseum Junior is het oudste kindermuseum van Nederland en één van de oudste van Europa. Het museum staat bekend om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. De doe-tentoonstelling biedt een unieke samenhang tussen collectie, persoonlijke verhalen en activiteiten in een theatrale omgeving. De verhalen en activiteiten moedigen de bezoekers aan na te denken over wie ze zelf zijn, over hun eigen identiteit en die van anderen.

Wereldburgerschap

De tentoonstelling en de schoolprogramma’s dragen bij aan de versterking van wereldburgerschap. De algemene doelstelling is het stimuleren van een open blik. Dit is terug te zien in de diverse kerndoelen van de programma's, zoals ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ en ‘kunstzinnige oriëntatie’ binnen het primair onderwijs en ‘mens en maatschappij en ‘kunst en cultuur’ binnen het voortgezet onderwijs.

Voor scholen is Tropenmuseum Junior van maandag t/m vrijdag geopend. Zowel het museumbezoek als de ZieZo Marokko bus kan worden geboekt via reserveren@tropenmuseum.nl of 088 0042 840. Voor meer informatie kijk op www.tropenmuseumjunior.nl/onderwijs. Voor families is Tropenmuseum Junior elke zaterdag en zondag geopend en tijdens schoolvakanties elke dag.

De tentoonstelling ZieZo Marokko is ontworpen door Kossmann.dejong, www.kossmanndejong.nl.
ZieZo Marokko is mede mogelijk gemaakt met steun van het VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Zabawas, AMVJ Fonds, WABA Fun en Quooker.

Over het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum is een museum over mensen, gevestigd in een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. Vanuit de monumentale Lichthal is er een weids uitzicht op wat het museum te bieden heeft: negen vaste tentoonstellingen waarbij de objecten stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen en nieuwsgierig maken naar de enorme culturele diversiteit die de aarde rijk is. Van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika en van een verhalenreis tot een muziekreis – in het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na allemaal hetzelfde zijn.

Persopening | 15 oktober | 9.00 – 11.00 uur
U bent van harte uitgenodigd voor de persopening. Meld u voor 8 oktober aan via pers@tropenmuseum.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de PR afdeling: T. 088 0042 800 / 891 E. pers@tropenmuseum.nl.
Beeldmateriaal kunt u onderaan dit persbericht downloaden.

Poster ZieZo Marokko
Downloaden JPG (5.16 MB)